lunes, 9 de noviembre de 2020

MANIFEST SETMANA MUNDIAL DE LA LACTÀNCIA MATERNA DE MARE A MARE.



Lactar és eixe nerviosisme primerenc quan acabat de nàixer esperes que s’agafe prompte al pit. Lactar és un intercanvi de mirades que amb el temps també intercanvia somriures.Lactar és calor i proximitat. Lactar és abraçar i alimentar. Lactar és despertar moltes vegades per la nit. Lactar és para en mig del carrer. Lactar és dinar amb una mà. Lactar és passar molts minuts de la teua vida amb un pit a l’aire. Lactar és protegir. Lactar és un acte d’amor pur perque pot ser dur, sacrificat i cansat, però saps que al cap i a la fi ho fas pel teu fill o filla. 

La lactància ha estat durant molt anys mal vista. Ens han fet creure a les dones, que erem incapaces de lactar. La societat ens volia fer creure que erem menys, i en part pel masclisme instaurat amb un heteropratriarcat hegemònic, res del que fèiem o fem, és vàlid, perque som inferiors i poc capaces. Però les dones hem sabut combatre tot això i no hi ha res més poderós que la informació per empoderar-se. L’empoderament ha sigut la clau per salvar lactàncies. Mils d’elles.

 Quan al principi el bebè ha tingut dificultats per agafar-se al pit però amb la informació amb la mà i amb persones professionals sanitàries o grups de recolzament a la lactància com De Mare a Mare, hem sabut aplicar destreses i ferramentes com una xeringa, una cullera, un gotet, etc. Hem sabut relactar o atrevir-se amb una lactància mixta. També quan ho hem intentat, però hem hagut d’acabar amb llet de fórmula perque no sempre es pot aconseguir allò que desitgem. La lactància materna és el mètode d’alimentació més saludable per als nostres fills i filles. La composició de la llet s’adapta des del mateix precís moment del naixement. Apareix el calostre, de color or i tan valuós com eixe metall. Eixos primers dies de vida permet que el bebè recibisca tot un exèrcit de defenses i nutrients per enfortir el seu, encara per desenvolupar, sistema immunitari. Poc a poc, això dona lloc a una llet de transició, que acabarà per convertir-se en la llet que l’alimentarà en exclusiva durant els primers sis mesos de la seua vida i tot el temps que mare i fill/a decideisquen que s’allarga. La composició, els nutrients, la grassa, les vitamines, les defenses, tot el que composa la llet anirà canviant per hores i per dies per adaptar-se a la necessitat del bebè. Per la nit l’ajudarà a conciliar la son, quan està constipat a combatre’l. Potser siga el millor remei davant qualsevol malatia, perque a banda d’aliment proporciona afecte i vincle.

 La lactància materna, a més, és el mètode més sostenible. Ens el proporciona el nostre propi organisme i hem d’agrair-li a la natura esta capacitat que tenim com a mamíferes. No ens cal de litres i litres d’aigua per haver de crear un aliment que puga tolerar l’estomac d’un lactant, no es necessita de ningún recipient per a transportar-lo ni mantindre’l ni de cap element per a calfar-lo perque ix a la temperatura perfecta en el moment que necessitem, respectant la natura i cuidant-la.

 Està comprovat que a més la lactància farà que el bebè patisca menys alergies, infeccions, gassos, estrenyiment, malaties de la pell, malaties respiratòries i que tinga menys probabilitat de patir diabetes, obesitat o sobrepès, mort súbita del lactant i càries en les dents. La mare també rep nombrosos beneficis. Quan el bebè mama, a la mare li incrementen els nivell d’oxitocina, l’hormona de l’amor, que potencia el vincle entre els dos i que disminueix a la vegada els risc de partir ansietat i depressió. També es redueix la possibilitat de patir diabetes tipo II, malaltia cardíaca i diversos tipus de càncer. Però a banda de tots estos beneficis és important que aprengam a combatre els nombrosos mites que la rodejen. 


 El dolor no és normal, si hi ha dolor és perque alguna cosa va mal i cal buscar ajuda per resoldreu. Tindre els pits menuts no implica no tindre llet. Hi ha que donar el pit cada dos hores, deu minuts cada pit, quan la realitat és que la lactància ha de ser a demanda. I molts més. Si fórem capaces de combatre estos mites, tal vegada, conseguiriem que moltes més dones optarem per la lactància materna. La realitat és que la lactància materna és saludable per a mare i bebè i que totes hem d’estar informades per poder elegir des de la llibertat quina és la forma en la que volem alimentar els nostres fills i filles. La llibertat sempre és la millor opció per viure i criar els éssers que hem dut al món i als que tan estimem. 

Feliç Setmana de la Lactància Materna.


Desde la Asociación De Mare a Mare queremos agradecer a Mireia Pascual,su colaboración escribiendo este manifiesto.

No hay comentarios: